Tipy a triky

Zavlažování zahrady - Tipy pro Vás!

27.07.23 1232x přečteno

Aby vaše rostliny nesvěšovaly v létě hlavy, potřebují spoustu vody. Ale jak mnoho a jak často zavlažovat, abychom nezavlažovali moc nebo málo? Zde naleznete některé chytré a užitečné rady pro zavlažování rostlin. Správné zavlažování je klíčové pro udržení zahrady v optimálním stavu, podporuje zdravý růst a krásné kvetení rostlin. V tomto článku vám dáme pár typů jak vlastně ideálně zavlažovat, podle čeho a jak vybírat správný systém zavlažování a představíme vám různé typy zavlažování, které můžete na své zahradě využít.

Sdílet



JAK SPRÁVNĚ ZAVLAŽOVAT!
10 zlatých pravidel

1. Udržujte rovnoměrnou vlhkost

Většina rostlin potřebuje udržovat rovnoměrnou vlhkost. Nicméně, mírné vyschnutí před zavlažením může podpořit růst kořenů rostlin.

2. Zavlažujte méně často, ale důkladně

V květinových záhonech je obvykle dostatečné provést jednu až dvě zavlažovací periody za týden. Je lepší zalévat méně často, ale větším množstvím vody, než častěji zalévat menšími dávkami.

3. Zavlažujte pozdě večer nebo časně ráno

Zalévání chladné půdy večer nebo v noci zabraňuje nadměrnému odpařování vody, které by nastalo při zalévání za horkého dne. Rostliny také dostanou dostatek vody před příchodem horkého dne.

4. Udržujte listy suché

Mokré listy jsou náchylnější k napadení chorobami, zejména pokud zůstanou mokré přes noc. Sluneční paprsky na mokrých listech mohou vytvořit spáleniny, protože kapky vody působí jako lupové čočky.

5. Zajistěte správné množství vody

Správné zavlažování znamená, že voda dosáhne kořenů rostlin v adekvátním množství. Příliš málo vody často pouze pokryje povrch půdy. Správné zavlažování také zahrnuje udržování rovnoměrné půdní vlhkosti až do doby, kdy jsou plody zralé a připravené ke sklizni.

6. Poskytněte větší množství vody postupně

Voda potřebuje nějaký čas, aby se dostala do půdy. Aby se zabránilo odtoku vody ze záhonu bez jejího využití, je lepší provádět opakované zavlažování menšími dávkami vody.

7. Zavlažujte cíleně, ale vodu správně distribuujte

Zavlažování kořenů pouze na jednom místě vede k jednostrannému růstu a k horší absorpci živin v půdě. Vždy zalévejte okolo rostliny a vodu distribuujte po celé ploše určené k zavlažování.

8. Zavlažujte úsporným způsobem

Zavlažování kořenů pouze na jednom místě vede k jednostrannému růstu a k horší absorpci živin v půdě. Vždy zalévejte okolo rostliny a vodu distribuujte po celé ploše určené k zavlažování.

9. Zamezte podmáčení

Podmáčení zabraňuje vzduchu, aby se dostal ke kořenům v půdě – buňky kořenů potřebují k životu kyslík.

10. Používejte kvalitní půdu bohatou na jíl

Půda bohatá na jílové minerály má lepší rozpínavé vlastnosti a může také lépe a rovnoměrněji udržovat vodu. V horkém létě a v zimě zajistěte odvod vody, aby se zabránilo podmáčení.

PODLE ČEHO VYBÍRAT SPRÁVNÉ ZAVLAŽOVÁNÍ?

Při zahradničení je velikost vaší zahrady důležitým faktorem, který ovlivňuje mnoho aspektů - od délky hadice až po volbu správného zavlažovacího systému, který udrží vaši zahradu vždy svěží a zalitou. Pokud se však necítíte jistí v tom, jaké konkrétní výrobky pro vaši zahradu potřebujete, nemějte strach! Jsme zde, abychom vám pomohli. Podívejte se na naše inspirace a doporučení, která vycházejí právě z velikosti vaší zahrady. 

MALÁ ZAHRADA s rozlohou do 150m²

Pro malé zahrady je ideální použití ručního zavlažování pomocí konve nebo zahradní hadice s vhodnými tryskami. Můžete zvolit také jednoduchý systém jako např. rotační zavlažovač, který pomocí rotujících ramen vytváří jemný deštík nebo stacionární zavlažovač jehož pokrytí může být kruhové či obdélníkové.

STŘEDNÍ ZAHRADA s rozlohou 150 - 500m²

Pro středně velké zahrady je vhodným řešením použití zavlažovačů, které umožňují rovnoměrné pokrytí rozsáhlejší plochy. Oscilující zavlažovače jsou populární volbou, protože nabízejí rovnoměrné pokrytí obdélníkových trávníků a jsou k dostání v široké škále délek a šířek. Samozřejmě pro dokropení nejrůznějších záhonů, fóliovníků a květináčů nejlépe použít zahradní hadici s vhodnými tryskami.

VELKÁ ZAHRADA s rozlohou nad 500m²

Pro velké zahrady s velkou plochou je nejlepším řešením použití impulzních zavlažovačů. Tyto zavlažovače mají pulzující rozstřik a umožňují pokrytí rozlehlých ploch. Samozřejmostí jako u všech velikostí zahrad jsou vhodné trysky na zahradní hadici s kterými můžete specificky dokropit nejrůznější místa dle potřeby pěstovaných rostlin.


VELKÝ PRŮVODCE ZAVLAŽOVACÍM VYBAVENÍM

Tolik možností a typů vybavení pro zavlažování zahrady! Je snadné se v tom ztratit. Určitě budete potřebovat několik hadic, trysek, zavlažovačů, spojek, prodlužovacích dílů a možná i zavlažovacích časovačů. Vybrat správné vybavení pro zavlažování zahrady může být složité, zejména pokud jste začátečník. Ale nezoufejte! Jsme tu, abychom vám pomohli.


HADICE

Při výběru zahradní hadice zvažte délku, průměr a kvalitu. Správná hadice by měla být dostatečně dlouhá, aby pokryla celou plochu vaší zahrady, a zároveň by měla být odolná a snadno ovladatelná. Zvažte také možnost použití bubnu na hadici, který vám usnadní uskladnění a zajištění hadice.

TRYSKY

Trysky jsou důležité pro rozptylování vody a určení typu postřiku. Existuje mnoho typů trysek s různými funkcemi. Například sprchová tryska vytváří jemný a rovnoměrný postřik, zatímco trysková tryska produkuje silný a koncentrovaný proud vody. Vyberte trysky, které odpovídají vašim potřebám zalévání a zaručují správné pokrytí plochy.

TYPY TRYSEK

Nejlepším způsobem, jak ušetřit čas a vodu, je vybrat typ trysky, který vyhovuje danému účelu.

Mlha (Mist)

Ideální na zalévání křehkých sazenic a rostlin.

Sprcha (Shower)

Zalévání rostlin, keřů a záhonů.

Plochý (Flat)

Jemný, provzdušněný proud k plnění konví.

Oplach (Rinse)

Vodorovný obrys na oplachování a mytí automobilů, kol, teras atd.

Tryska (Jet)

Prudký a tvrdý vodní paprsek na čištění zahradního nářadí.

ZAVLAŽOVAČE

Zavlažovače jsou zařízení umístěná na konci hadice a slouží k rovnoměrnému rozptylu vody na plochu zahrady. Existuje mnoho typů zavlažovačů, které se liší v rozsahu pokrytí a typu postřiku. Například oscilující zavlažovač se pohybuje sem a tam, pokrývá širokou plochu, zatímco impulzní zavlažovač vytváří pulzující proud vody. Zvažte velikost vaší zahrady a požadované pokrytí při výběru zavlažovače.

SPOJKY

Spojky jsou důležité pro spojení hadic a zavlažovačů. Pomocí spojek můžete snadno propojit hadice různých délek, vytvářet odbočky nebo připojit zavlažovače. Existuje mnoho typů spojek, jako jsou rychlospojky, redukce, spojovací adaptéry atd. Zvolte spojky, které jsou kompatibilní s vašimi hadicemi a zavlažovači a zajišťují pevné a bezpečné spojení.

PRODLUŽOVACÍ DÍLY

Prodlužovací díly jsou užitečné, pokud potřebujete prodloužit délku hadice. Mohou zahrnovat prodlužovací kusy hadice, spojovací adaptéry nebo redukce. S pomocí těchto dílů můžete snadno přizpůsobit délku hadice vašim potřebám zavlažování.

ZAVLAŽOVACÍ ČASOVAČE

Zavlažovací časovače jsou skvělým pomocníkem, pokud chcete automatizovat proces zavlažování. Tyto zařízení umožňují nastavit časy a intervaly zavlažování, což je praktické zejména při delší absenci. Vyberte zavlažovací časovač, který je snadno ovladatelný a odpovídá vašim potřebám.

ZAVLAŽOVACÍ SYSTÉMY

zavlažujte své rostliny efektivně automaticky! Existuje široká škála zavlažovacích systémů, včetně kapkového zavlažování, rozprašovačů a zalévacích hadic. Tyto systémy umožňují přesné dávkování vody, rovnoměrné rozptylování a minimalizaci plýtvání vodou. S použitím zavlažovacích systémů můžete ušetřit čas a energii.

GARDENA Sprinkler systém

je ideálním řešením zavlažování trávníku pro dosažení jeho zeleného a svěžího stavu za všech okolností. Tato pohodlná a vodotěsná podzemní instalace s výsuvnými zadešťovači je ideální pro malé i velké zahrady. Investice je obzvláště výhodná při zakládání nového trávníku. Zavlažovací systém lze snadno nainstalovat pod trávník. Nenápadné jsou především výsuvné zadešťovače, které jsou napojeny na soustavu podzemně položených trubek. Jakmile svou práci dokončí, opět zmizí v zemi.

GARDENA Micro Drip systém

inovativní zavlažovací systém, který je navržen pro přesné a úsporné zalévání rostlin. Tento systém využívá kapkové zavlažování, které přivádí vodu přímo k kořenům rostlin, minimalizuje plýtvání vodou a snižuje riziko přerůstání plevelů.

Gardena Micro-Drip systém se skládá z mikrotrubek, kapkových hadiček a kapacích hlavic. Mikrotrubky jsou propojeny s vodním zdrojem a přivádějí vodu ke kapkovým hadičkám, které jsou umístěny vedle rostlin. Kapkové hadičky mají malé otvory, které přesně dávkují vodu přímo k rostlinám, což zajišťuje efektivní využití vody a minimalizuje odpařování.

Gardena Micro-Drip systém je snadno instalovatelný a přizpůsobitelný potřebám zahrady. Systém je modulární, což znamená, že si můžete vybrat pouze potřebné komponenty a postupně rozšiřovat systém podle velikosti zahrady. Systém je vhodný pro zalévání květinových záhonů, zeleniny, truhlíků a dalších rostlin.

GARDENA Pipeline systém

podzemní zavlažovací systém, který nabízí spolehlivé a efektivní zalévání zahradních ploch. Tento systém využívá sít podzemních trubek propojených s vodním zdrojem, které přesně dávkují vodu ke kořenům rostlin.

Gardena Pipeline umožňuje rovnoměrné a přesné zalévání trávníků, záhonů, květinových postelí a dalších oblastí ve vaší zahradě. Systém je skrytý pod povrchem země, což zajišťuje bezproblémový pohyb po zahradě bez rušivých prvků.

Jednoduchá instalace a modulární design umožňují přizpůsobení Gardena Pipeline systému velikosti a potřebám vaší zahrady. Tento systém je spolehlivý, úsporný a minimalizuje ztráty vody způsobené odpařováním.

Zavlažování rostlin během vaší dovolené - systémy NatureUp a AquaBloom

Systém AquaBloom je zavlažovací systém, který je navržen pro jednoduché a přesné zavlažování květinových květináčů. Tento systém obsahuje plovák s čerpadlem umístěným v nádobě s vodou. Plovák monitoruje hladinu vody a automaticky spouští čerpadlo, když je potřeba zalévání rostlin. AquaBloom poskytuje optimální dávku vody a minimalizuje riziko přečerpaní nebo vyschnutí květinových květináčů.

Gardena NatureUp umožňuje vertikální zavlažování rostlin na stěnách. Tento systém využívá speciálních panelů s integrovanými zavlažovacími trubicemi. Rostliny jsou umístěny ve speciálních nádobách na panelu, který je propojen s vodním zdrojem. NatureUp poskytuje optimální zavlažování rostlin a vytváří živou zelenou stěnu.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Poradíme vám

+420 494 940 932

Doporučujeme

Důležité odkazy

Vytvořte si ůčet a získejte výhody

  • zrychlený nákupní proces díky předvyplněným fakturačním a doručovacím údajům
  • sledování stavu a historie objednávek
  • přednostní přístup k akčním nabídkám a slevám
  • členství ve věrnostním systému Landema

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.